Ευχάριστες δραστηριότητες διακοπών!

Όταν κλείνουν τα σχολεία πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς, ειδικά στις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, που με ρωτούν  για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διατηρήσουν την επαφή με όσα έχουν διδαχθεί. Οι περισσότεροι μάλιστα γονείς περιμένουν από με να τους προτείνω μια σειρά μαθηματικών και γλωσσικών ασκήσεων ή κάποιο βιβλίο με τέτοιο υλικό και μάλιστα εκπλήσσονται όταν τους αποτρέπω από κάτι τέτοιο!
Θεωρώ ότι οι διακοπές του καλοκαιριού, όπως και αυτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, θα πρέπει να αξιοποιούνται για την ξεκούραση τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων! Πρόκειται μάλιστα για μια εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργικό χρόνο και παιχνίδι μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Αυτό, λοιπόν, που προτείνω είναι η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για την απόκτηση νέων εμπειριών και κατά συνέπεια γνώσεων.
Τέτοιες ευκαιρίες είναι τα ταξίδια, η επίσκεψη μουσείων, η επαφή με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, η ενασχόληση με τον αθλητισμό, η ανάγνωση βιβλίων, κάποιο δημιουργικό χόμπι και πολλά άλλα.
Υπάρχουν, ωστόσο, και ποικίλες διασκεδαστικές δραστηριότητες μέσω των οποίων τα παιδιά θα μπορούσαν να εφαρμόσουν όσα έχουν διδαχθεί. Τέτοιες δραστηριότητες είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια, οι σπαζοκεφαλιές, τα παζλ και καλό είναι να λαμβάνουν χώρα συχνά μέσα στην καθημερινότητα κατά τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο στις διακοπές.
Εξαιρετικές βρήκα τις ιδέες που προτείνει  η Άσπα Μητρακάκη (Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας) στο άρθρο της: Οι γονείς είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι! Τι μπορείτε να κάνετε το καλοκαίρι με το δυσλεξικό παιδί σας;
Παρότι το άρθρο αφορά μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που προτείνονται βοηθούν όλα τα παιδιά και μπορούν να σας  δώσουν πολλές ωραίες ιδέες! Ρίξτε λοιπόν μια ματιά:
10 + 1 δραστηριότητες
 • Σταυρόλεξα: επιλέξτε σταυρόλεξα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Αν δυσκολεύεται βοηθήστε προσπαθώντας να κατευθύνετε τη σκέψη του προς την αναζήτηση της σωστής λέξης. Βοηθάει στην Φωνημική επίγνωση και στην εξάσκηση της Ορθογραφίας.
 • Κρυπτόλεξα: επιλέξτε στην αρχή εύκολα και με λίγες λέξεις κρυπτόλεξα. Προσέξτε να αναφέρονται σε λέξεις που τις γνωρίζει για να μπορεί πιο εύκολα να τις αναγνωρίζει. Επίσης είναι βοηθητικό να γνωρίζει απο την αρχή τον αριθμό των λέξεων που αναζητά. Ενδυναμώνει την Οπτικής διάκριση και Συγκέντρωση.
 • Εικονόλεξα: χρησιμοποιήστε εικονόλεξα σαν μια πρωτότυπη δραστηριότητα ανάγνωσης. Κάνετε μια απλή αναζήτηση στο internet με την λέξη «εικονόλεξα» και θα ανακαλύψετε πολλά τέτοια φύλλα εργασίας. Υποστηρίζει τη ροή της Ανάγνωσης και το Λεξιλόγιο.
 • «Βρες τις διαφορές»: δώστε στο παιδί τέτοια φύλλα εργασίας για να παίξει με την αναζήτηση των διαφορών ανάμεσα σε εικόνες. Αυτό το παιχνίδι ενεργοποιεί την ικανότητα της Οπτικής διάκρισης σε επίπεδο Χρώματος, Σχήματος, Μεγέθους και Προσανατολισμού.
 • «Βρες το κρυμμένο αντικείμενο»: ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που ενισχύει μαθησιακά με τον ίδιο τρόπο το παιδί με δυσλεξία, όπως και η αναζήτηση των διαφορών σε εικόνες. Εξασκεί την Οπτική διάκριση και Συγκέντρωση.
 • Παζλ: στην αρχή ξεκινάμε με λίγα κομμάτια και δυσκολεύουμε σταδιακά. Η κατασκευή παζλ συμβάλλει στην Οπτική διάκριση και στο Χωρικό προσανατολισμό.
 • Κόμικ: ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας είναι ιδανικός για το δυσλεξικό παιδί. Η ανάγνωση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν επιλέξετε από ένα ήρωα της ιστορίας και διαβάζετε μαζί.
 • Γράψτε στην άμμο: γράψτε με το δάχτυλο ή με ένα ξυλάκι στην άμμο. Είναι μια εξαιρετική αισθητηριακή εμπειρία γραφής. Ενδυναμώνει τα άνω άκρα και βοηθά στη Λεπτή κινητικότητα.
 • Σχηματίστε με βότσαλα: μπορείτε να σχηματίσετε με μικρές πέτρες, γράμματα, συλλαβές, λέξεις και αριθμούς. Κάντε το για καλύτερη εντύπωση της Μορφολογίας.
 • Μετατρέψτε επιτραπέζια παιχνίδια σε δραστηριότητες ανάγνωσης:
  • Φιδάκι: βάλτε λέξεις πάνω στα τετράγωνα με τους αριθμούς. Έτσι ο κάθε παίκτης όταν κινεί το πιόνι του πρέπει να διαβάζει και τη λέξη στη οποία «προσγειώνεται».
  •  Jenga: γράψτε λέξεις στα ξυλάκια. Κάθε φορά ο παίκτης που χρειάζεται να τραβήξει ένα ξυλάκι από τον πύργο πρέπει να διαβάσει τη λέξη για να την τοποθετήσει στη νέα θέση.

Αν έχετε διάθεση να κάνετε μαθηματικά με το μικρό σας παιδί στη θάλασσα εδώ είναι οι τέσσερις διασκεδαστικοί τρόποι!❞

Περάστε λοιπόν όμορφα και κυρίως διασκεδάστε με τα παιδιά σας!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s